Misery | Stephen King

Titel: Misery

Forfatter: Stephen King

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelsesår: 1987

Antal sider: 326

Orig. sprog: Engelsk

Genre: Gyser

Emner: Tortur, fangenskab, håb, liv og død

***

Romanen Misery handler om forfatteren, Paul Sheldon, som primært er kendt for sin populære serie “Misery”. Nu er han endelig blevet færdig med manuskriptet til sin helt nye bog “Fast Cars”. For at fejre dette, beslutter han sig spontant for at køre til Vegas. Uheldigvis bliver han fanget i et uvejr og kører galt.
Paul vågner op i et fremmed hus med en krop, der er hårdt medtaget efter ulykken. Huset ejes af den skøre Annie Wilkes, som siger, at hun er Pauls største fan og derfor vil tage sig af ham. Men samtidig er hun rasende over, at Paul har slået hendes yndlingskarakter, i den seneste Misery-roman, ihjel. Annie holder Paul fanget, og torturerer ham på de værst tænkelige måder, mens hun tvinger ham til at skrive en ny roman, hvor hovedpersonen vil genoplive.
Paul har ikke noget valg. Han er fanget med den sindssyge kvinde, langt ude på landet, og ingen ved, hvor han er…

***

Gyser er en genre, jeg ikke læser særlig ofte. Faktisk tror jeg ikke, jeg nogensinde har læst en rigtig gyserroman. Jeg havde hørt om filmen Misery, som er baseret på denne bog, men jeg havde aldrig tænkt, at den ville være noget for mig. Alligevel gav jeg den en chance, og den fangede mig hurtigt. Hele plottet er så anderledes, end det jeg normalt læser, at dét, i sig selv, er en sjov oplevelse. Dog er “sjov” ikke lige det ord, der beskriver denne roman bedst. Flere gange sad jeg med en følelse af afsky og væmmelse, alt imens kuldegysningerne kom snigende ved de detaljerede beskrivelser af det, Paul gennemgår i fangenskabet.

Til gengæld blev jeg vildt begejstret for Kings skrivestil. Den måde, han beskriver tankerne og følelserne hos karaktererne, er så speciel, og der er så mange udspekulerede detaljer med, som gør, at handlingen får et helt særligt strejf af spænding -man VIL bare vide, hvordan det ender.
Jeg kunne også godt lide, at man får indblik i nogle uddrag af den roman, Paul skriver for Annie. Det giver et lille “break” i den “virkelige” historie, hvilket er rart. Alt i alt er Misery en roman, jeg klart vil anbefale til de, som tør bevæge sig ud i gysergenren.

Jeg giver Misery 4 ud af 5 æselører.

 

xoxo,

Johanna


Skriv et svar